A mixed-use project with a vast program of 125,000sqm, including retail, hotel, and residential, the MahaNakhon Tower is an important landmark in Bangkok, in addition to being the tallest building in the city at a height of 304m. The focus of the project concept is the spiral of pixels that trickles down the tower and, when coming close to the ground, merges into the podium and becomes outdoor terraces. By doing so, the Hill (podium) resolves the tension between the urban context and the tower. In the reversed direction, the urban activities in the city spiral up the tower and enliven the pixelated balconies. The tropical urban life of Bangkok is infused into each single tower unit.   The Tower   With its distinctive sculptural appearance, the tower has been carefully carved to introduce a three-dimensional ribbon of pixels that circulate the tower’s full height, as if excavating portions of the elegant glass curtain wall to reveal the inner life of the building. The glass skyboxes thus generated have sweeping views and generous indoor/outdoor spaces with plunge pools and oversized terraces.   Hill, Cube, and Plaza   The terraces on the Hill and Cube (shopping mall building) face each other and form an outdoor natural valley, offering a network of social spaces with a selection of dining and leisure facilities. The plaza is intimately connected to the space between the Hill and Cube. This dynamic public plaza, intended to be a meeting place, a spot for planned and spontaneous cultural events, will be a landscaped retreat for the city’s inhabitants.  A direct above-ground pedestrian link connects the Hill and Cube to the Skytrain station and future rapid bus transit system.   Facade   The project has two major types of facade: "cassette" for the primary curtain wall and "pixel" for the carved away portions. The cassettes and pixels align on center at the boundary of each module. Twenty unique conditions exist throughout the building and are addressed individually.
       
     
bkk1_LR.jpg
       
     
bkk2.jpg
       
     
envelope & program_1500.jpg
       
     
P1019297_1500.jpg
       
     
connectivity_1500.jpg
       
     
pixel as vertical urbanity _1500.jpg
       
     
pixel as vertical urbanity 2_1500.jpg
       
     
plaza design_1500.jpg
       
     
DSC_0869_1500.jpg
       
     
podium program_1500.jpg
       
     
DSC_3251_1500.jpg
       
     
DSC_3262_1500.jpg
       
     
DSC_3274_1500.jpg
       
     
DSC_4549_1500.jpg
       
     
090130_overview.jpg
       
     
facade conditions_1500.jpg
       
     
Parthesius-4453-bw_1500.jpg
       
     
Parthesius-4458-bw _1500.jpg
       
     
typical sections_1500.jpg
       
     
V_2_1500.jpg
       
     
V_15_1500.jpg
       
     
V_28_1500.jpg
       
     
v_29_1500.jpg
       
     
 A mixed-use project with a vast program of 125,000sqm, including retail, hotel, and residential, the MahaNakhon Tower is an important landmark in Bangkok, in addition to being the tallest building in the city at a height of 304m. The focus of the project concept is the spiral of pixels that trickles down the tower and, when coming close to the ground, merges into the podium and becomes outdoor terraces. By doing so, the Hill (podium) resolves the tension between the urban context and the tower. In the reversed direction, the urban activities in the city spiral up the tower and enliven the pixelated balconies. The tropical urban life of Bangkok is infused into each single tower unit.   The Tower   With its distinctive sculptural appearance, the tower has been carefully carved to introduce a three-dimensional ribbon of pixels that circulate the tower’s full height, as if excavating portions of the elegant glass curtain wall to reveal the inner life of the building. The glass skyboxes thus generated have sweeping views and generous indoor/outdoor spaces with plunge pools and oversized terraces.   Hill, Cube, and Plaza   The terraces on the Hill and Cube (shopping mall building) face each other and form an outdoor natural valley, offering a network of social spaces with a selection of dining and leisure facilities. The plaza is intimately connected to the space between the Hill and Cube. This dynamic public plaza, intended to be a meeting place, a spot for planned and spontaneous cultural events, will be a landscaped retreat for the city’s inhabitants.  A direct above-ground pedestrian link connects the Hill and Cube to the Skytrain station and future rapid bus transit system.   Facade   The project has two major types of facade: "cassette" for the primary curtain wall and "pixel" for the carved away portions. The cassettes and pixels align on center at the boundary of each module. Twenty unique conditions exist throughout the building and are addressed individually.
       
     

A mixed-use project with a vast program of 125,000sqm, including retail, hotel, and residential, the MahaNakhon Tower is an important landmark in Bangkok, in addition to being the tallest building in the city at a height of 304m. The focus of the project concept is the spiral of pixels that trickles down the tower and, when coming close to the ground, merges into the podium and becomes outdoor terraces. By doing so, the Hill (podium) resolves the tension between the urban context and the tower. In the reversed direction, the urban activities in the city spiral up the tower and enliven the pixelated balconies. The tropical urban life of Bangkok is infused into each single tower unit.

The Tower

With its distinctive sculptural appearance, the tower has been carefully carved to introduce a three-dimensional ribbon of pixels that circulate the tower’s full height, as if excavating portions of the elegant glass curtain wall to reveal the inner life of the building. The glass skyboxes thus generated have sweeping views and generous indoor/outdoor spaces with plunge pools and oversized terraces.

Hill, Cube, and Plaza

The terraces on the Hill and Cube (shopping mall building) face each other and form an outdoor natural valley, offering a network of social spaces with a selection of dining and leisure facilities. The plaza is intimately connected to the space between the Hill and Cube. This dynamic public plaza, intended to be a meeting place, a spot for planned and spontaneous cultural events, will be a landscaped retreat for the city’s inhabitants.  A direct above-ground pedestrian link connects the Hill and Cube to the Skytrain station and future rapid bus transit system.

Facade

The project has two major types of facade: "cassette" for the primary curtain wall and "pixel" for the carved away portions. The cassettes and pixels align on center at the boundary of each module. Twenty unique conditions exist throughout the building and are addressed individually.

bkk1_LR.jpg
       
     
bkk2.jpg
       
     
envelope & program_1500.jpg
       
     
P1019297_1500.jpg
       
     
connectivity_1500.jpg
       
     
pixel as vertical urbanity _1500.jpg
       
     
pixel as vertical urbanity 2_1500.jpg
       
     
plaza design_1500.jpg
       
     
DSC_0869_1500.jpg
       
     
podium program_1500.jpg
       
     
DSC_3251_1500.jpg
       
     
DSC_3262_1500.jpg
       
     
DSC_3274_1500.jpg
       
     
DSC_4549_1500.jpg
       
     
090130_overview.jpg
       
     
facade conditions_1500.jpg
       
     
Parthesius-4453-bw_1500.jpg
       
     
Parthesius-4458-bw _1500.jpg
       
     
typical sections_1500.jpg
       
     
V_2_1500.jpg
       
     
V_15_1500.jpg
       
     
V_28_1500.jpg
       
     
v_29_1500.jpg